€100,- korting op iMove® solar!

close
Koel je woning duurzaam

Je woning duurzaam koelen met het weer en zonwering

09-08-2022

Na de bloedhete maand juli maken we ons op voor de eerste hittegolf van het jaar. Een klein voordeel: de nachten blijven relatief koel. En dus kan jij je woning duurzaam koelen en koel houden: 's nachts ramen open, overdags ramen dicht en zonwering naar beneden. Lees snel verder hoe je jouw huis duurzaam kunt beschermen tegen de hitte!

Duurzamer dan airco's

Velen kiezen ervoor om hun woning te verkoelen en koel te houden met airco's en ventilators. Dat zijn geen goedkope en energiezuinige oplossingen. En door de snel stijgende energieprijzen wordt de keuze voor een airco of ventilator ook minder aantrekkelijk.

Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven waarmee je de temperatuur in je woning aangenaam houdt: laat de frisse lucht 's nachts naar binnen en investeer in zonwering. Wanneer je inspeelt op het weer en zonwering op de juiste momenten gebruikt, bespaar je veel energie terwijl je je woning koel houdt.

's Nachts woning koel houden met open ramen

Alleen al door 's avonds en 's nachts te ventileren, laat je jouw woning al goed koelen. De frisse lucht van buiten verdringt de warme binnenlucht — en dat zonder airco! Wel is het belangrijk om goed de buitentemperatuur te checken voordat je jouw ramen opent. Is het na zonsondergang buiten nog warmer dan binnen? Dan kan je jouw ramen beter gesloten houden, totdat de buitentemperatuur verder is gedaald.

Houd vervolgens je ramen open tot in de ochtend en word wakker in een verfriste woning.

Overdags woning koel houden zonder airco

Vooral overdags valt er nog veel winst te behalen om je woning duurzaam te koelen. Veel woningen zijn slecht tegen de zon beschermd, waardoor het koelen van woningen met airco dweilen met de kraan open is.

Met zonwering voor je ramen zorg je voor de nodige bescherming tegen de zon. Producten als ritsscreens, rolluiken en uitvalschermen houden het grootste deel van de warme zonnestralen tegen. Hierdoor verduister je niet alleen binnenruimtes, maar houd je ze ook koel.

Woning duurzaam koel houden met welke zonwering?

Veel mensen vergeten dat je ook met raamdecoratie je woning koel kunt houden. Door je rolgordijnen, plissés, of jaloezieën overdags dicht te doen, valt er minder zonlicht en dus minder warmte in je woning.

Buitenzonwering heeft echter veel meer effect tegen de hitte. Producten als rolluiken, ritsscreens en uitvalschermen vormen een verduisteringslaag voor je raam. Hiermee voorkom je dat zonnestralen je raam kunnen bereiken, zodat jij jouw woning nog makkelijker koel kunt houden.

Met ritsscreens kan je de temperatuursstijging tijdens hete dagen met meerdere graden beperken. Met de ritsscreen rekentool bereken je het voordeel voor jouw woning.

De zon gebruiken om je woning duurzamer te koelen

Je kunt zelfs nog meer energie sparen en tegelijkertijd je woning koel houden. Met zonwering op zonne-energie gebruik jij de zon om de producten te bedienen. Producten als solarrolluiken en solarscreens laden zichzelf met zonne-energie op en hoeven niet aan het stroomnetwerk aangesloten te worden. Hierdoor bespaar je nog meer op je stroomrekening.

Meer weten

Hopelijk houd jij het hoofd tijdens deze hittegolf ook koel! Wil jij weten hoe je met zonwering jouw huis duurzaam kunt koelen? Vraag dan een gratis brochure aan.

Gratis online brochures arrow-right