Van ‘back to basics’ tot ‘mini-wellness’ | 3 Tuintrends

03-05-2019

Jaarlijks vliegen de nieuwste tuintrends je om de oren. Wanneer jij toevallig een nieuwe tuin aan gaat leggen kunnen deze trends zorgen voor de nodige inspiratie. Echter is het aanleggen van een tuin vaak een kostbaar project, daarom is het niet realistisch om ieder jaar weer de nieuwste trends te volgen. Maar weest gerust, wanneer je zorgt dat de verschillende elementen uit jouw tuin in stijl bij elkaar aansluiten kun je er gemakkelijk jarenlang genieten. Ben je toch van plan je tuin een metamorfose te geven? Dan kun jij je dit jaar uitleven, de trends lopen namelijk uiteen van 'Back-to-basics' tot 'Mini-wellness'.

‘Back tot basics’
De stichting Steenbreek is er van overtuigd dat de toename van verharding om ons heen negatieve effecten heeft op het welbevinden van de mens, dier en natuur. Om die reden roept het mensen en gemeenten op meer groen toe te passen in de omgeving. Omdat 40% van het stedelijk gebied in handen is van particulieren spelen ook de tuinen hier een belangrijke rol in. Aan de hand van lokale acties wordt geprobeerd de openbare ruimte en tuinen van particulieren weer te vergroenen.

De ‘back-to-basics’ tuin sluit naadloos aan bij dit initiatief en kenmerkt zich door het vele groen. Daarnaast kun je de tuin aankleden met vogelhuisjes en zogenoemde ‘insectenhotels’ omdat ook deze een belangrijke rol spelen in het eco-systeem.

De futuristische tuin

De futuristische tuin bevat veel witte, zilveren en paarse tinten en is daarnaast voornamelijk groen door veel planten en bloemen. Ook moderne elementen zoals aluminium overkappingen passen uitstekende bij deze stijl. De futuristisch tuin is zijn tijd tot slot vooral ver vooruit door technische snufjes zoals verlichting op zonne-energie, automatische bewateringssystemen en waterafvoer in de tegels of grondbedekking. Op deze manier heb je al bewoner maar beperkt onderhoud aan deze tuin.

‘Mini-wellness’
In de zoektocht naar het ultieme comfort creëren mensen steeds vaker een plek in hun tuin waar ze kunnen genieten van een koude buitendouche of een warm bubbelend bad (Wist je trouwens dat Jacuzzi de achternaam is van twee Italiaanse broers die dit populaire bad uitvonden?). Om je 'Mini-wellness' compleet te maken kun je jouw plek omringen met sterk geurende bloemen en planten en voorzien van sfeerverlichting. Een windscherm of overkapping zorgt voor beschutting op jouw wellness-plekje en kan daarnaast de sfeer verhogen.

  • Share on LinkedIn