Rolluiken of ritsscreens 2

Rolluiken of ritsscreens?

17-01-2022


In de zoektocht naar extra beschutting voor de ramen stellen mensen zichzelf vaak de vraag: rolluiken of ritsscreens? Om deze vraag op de juiste manier te kunnen beantwoorden is het belangrijk om de motieven voor de aankoop op een rijtje te zetten. Rolluik en ritsscreens hebben namelijk veel overeenkomstige functies maar daarnaast ook diverse onderscheidende producteigenschappen.

Verduistering

Rolluiken en ritsscreens hebben beiden een verduisterende functie, echter is de toepassing van beide producten toch erg verschillend. Zo zijn rolluiken in staat om ruimtes volledig te verduisteren. Het zicht van binnen naar buiten en van buiten naar binnen verdwijnt hierdoor dan ook volledig. Ideaal wanneer jij wil zorgen voor optimale privacy of een donkere slaapkamer voor een goede nachtrust.

Ritscreens kunnen een ruimte ook verduisteren en beschermen tegen invallend zonlicht maar laten doorgaans meer licht de ruimte in dan rolluiken. De weving van een screendoek bevat namelijk miniscule openingen. Daarnaast zorgen ritsscreens ervoor dat het doorzicht niet volledig verdwijnt. Houd er rekening mee dat het doorzicht wordt bepaald door de ‘ruimte’ die het meest verlicht is. Wanneer het binnen donkerder is dan buiten (overdag) kun je gemakkelijk van binnen naar buiten kijken. Wanneer het binnen echter lichter is dan buiten (avond/nacht) kun je juist gemakkelijk van buiten naar binnen kijken.

RolluikenRitsscreens
Volledig verduisterendDeels verduisteren
Geen doorzichtDoorzicht blijft behouden

Isolatie

Zowel rolluiken als ritsscreens vormen een extra laag voor het raam. De lucht die tussen het raam en het product blijft hangen zorgt voor een isolerende laag. Door het stevige pantser hebben rolluiken een betere isolerende werking dan ritsscreens. Ook tegen geluidsoverlast bieden rolluiken meer bescherming dan ritsscreens.

Inbraakwering

Rolluiken vormen in tegenstelling tot ritsscreens een pantser voor je ramen. Dit zorgt ervoor dat je huis beveiligd is tegen ongewenst bezoek wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent of boven geniet van een welverdiende nachtrust.

Conclusie

Op basis van bovenstaande vergelijking kunnen we concluderen dat rolluiken meer functies hebben dan ritsscreens. Echter kunnen ritsscreens op een subtiele manier zorgen dat het comfort in je woning wordt vergroot. Ritsscreens weren namelijk vervelende schitteringen van de zon, houden de warmte buiten maar laten toch voldoende licht binnen.