ONTVANG 5 GRATIS KLEURSTALEN BIJ JE THUIS!

close
Rolluiken of ritsscreens 2

Rolluiken of ritsscreens?

17-01-2022

In de zoektocht naar extra beschutting voor de ramen stellen mensen zichzelf vaak de vraag: rolluiken of ritsscreens? Om deze vraag op de juiste manier te kunnen beantwoorden is het belangrijk om de motieven voor de aankoop op een rijtje te zetten. Rolluik en ritsscreens hebben namelijk veel overeenkomstige functies maar daarnaast ook diverse onderscheidende producteigenschappen.

Volledig verduisteren met rolluiken

Rolluiken en ritsscreens hebben beiden een verduisterende functie, echter is de toepassing van beide producten toch erg verschillend. Zo zijn rolluiken in staat om ruimtes volledig te verduisteren. Het zicht van binnen naar buiten en van buiten naar binnen verdwijnt hierdoor dan ook volledig. Ideaal wanneer jij wil zorgen voor optimale privacy of een donkere slaapkamer voor een goede nachtrust.

Behoud zicht met ritsscreens

Ritsscreens kunnen een ruimte verduisteren en beschermen tegen invallend zonlicht maar laten doorgaans meer licht de ruimte in dan rolluiken. De weving van een screendoek bevat namelijk minuscule openingen. Daarnaast zorgen ritsscreens ervoor dat het zicht niet volledig verdwijnt. Wel is het belangrijk om te weten dat het doorzicht wordt bepaald door de ‘ruimte’ die het meest verlicht is. Voorbeeld: Wanneer het binnen donkerder is dan buiten (overdag) kun je gemakkelijk van binnen naar buiten kijken. Wanneer het binnen echter lichter is dan buiten (avond/nacht) kun je juist gemakkelijk van buiten naar binnen kijken.

RolluikenRitsscreens
Volledig verduisterendDeels verduisteren
Geen doorzichtDoorzicht blijft behouden

Isolatie & warmtewering

Rolluiken en ritsscreens zijn beide dynamische producten en kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij de klimaatbeheersing van je woning. Net zoals de aluminium lamellen van rolluiken is ook het doek van ritsscreens in staat de warmte enorm goed te weren. Beide producten zorgen daarnaast voor een extra isolerende luchtlaag die helpt om het klimaat in je huis op peil te houden.

Het is belangrijk om rolluiken en ritsscreens dynamisch in te zetten. Dat betekent dat je in alle gevallen optimaal profiteert van de externe (weers)omstandigheden. Wil je het huis koel houden in de zomer? Doe de rolluiken of screens naar beneden. Koelt het 's avonds erg af? Doe dan de rolluiken en screens omhoog om gebruik te maken van de koele lucht van buiten. In de winter kun je rolluiken en ritsscreens gebruiken als een extra isolerende laag voor je ramen. Schijnt er een lekkere winterzon? Maak dan juist gebruik van de gratis zonnewarmte en doe de producten omhoog.

Inbraakwering met rolluiken

Rolluiken vormen in tegenstelling tot ritsscreens een pantser voor je ramen. Dit zorgt ervoor dat je huis beveiligd is tegen ongewenst bezoek wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent of boven geniet van een welverdiende nachtrust.

Aansturing

In de aansturing van rolluiken en screens zijn nauwelijks verschillen te onderscheiden. Zo kun je beide producten elektrisch aansturen of aansluiten op huisdomotica. Sinds enige tijd kun je deze zonwerende producten ook uitvoeren met een solarmotor. Deze solarmotor werkt op basis van zonne-energie die door middel van een zonnepaneel (op de bovenkast) wordt opgeslagen op de batterij. Rolluiken en ritsscreens op zonne-energie hebben diverse voordelen, namelijk:

  • Milieuvriendelijk & duurzaam
  • Geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig
  • Geen hak- of breekwerk in muren of kozijnen

Prijs

De adviesprijzen van rolluiken en ritsscreens met vergelijkbare specificaties liggen relatief dicht bij elkaar. In onderstaande tabel vind je de adviesprijzen van een rolluik en een ritsscreen met elektrische bediening door middel van een schakelaar.

Rolluik 200 x 200 cmRitsscreen 200 x 200 cm
€ 613,-€ 703,-


Dus, rolluiken of ritsscreens?

Op basis van bovenstaande vergelijking kunnen we concluderen dat rolluiken meer functies hebben dan ritsscreens. Echter kunnen ritsscreens op een subtiele manier zorgen dat het comfort in je woning wordt vergroot. Ritsscreens weren namelijk vervelende schitteringen van de zon, houden de warmte buiten maar laten toch voldoende licht binnen. De manier waarop beide producten kunnen worden bediend toont weinig verschillen en ook uit het prijsvergelijk komen weinig verschillen naar voren.

RolluikenRitsscreens
Verduistering+++
Warmtewering++++
Isolatie+++

Inbraakwering

++

-

Zicht-++
Aansturing

Vergelijkbare mogelijkheden

Vergelijkbare mogelijkheden
Adviesprijs€ 613,-€ 703,-

Meer informatie

Wil je graag meer informatie over rolluiken of ritsscreens van Verano? Bekijk onze gratis brochures of bezoek een Verano® partner bij jou in de buurt.

Bekijk brochures arrow-right