Horeca zonwering verkoeling

Deze oplossing zorgt voor koelere horeca-terrassen tijdens hete zomers

01-06-2022

De lente komt bijna tot haar einde. Een drukke periode voor café- en restauranteigenaren, die al vaak konden genieten van volle terrassen en de warme zon. Met de zomer voor de deur zal het buiten alleen maar warmer worden. Soms iets té warm voor je gasten.

Het is daarom belangrijk om je terras koel te houden tijdens de zomer. Anders vluchten je gasten naar binnen of zoeken zij een koeler plekje op bij een andere horecagelegenheid. Maar hoe zorg je je voor een koel terras? Zonwering is om meerdere redenen een geschikte oplossing tegen oververhitte horeca-terrassen.

Dure verkoeler

Je zou eraan kunnen denken om je terras af te koelen met een mobiele ventilator of een vernevelaar. Deze twee producten worden buiten steeds populairder nu de zomers warmer worden. Het nadeel van deze twee producten is dat het veel tijd en energie kost om je terras te af te koelen en te vernevelen. Niet goed voor je toch al te hoge energierekening dus.

Oververhitting voorkomen

Je moet niet een oververhit terras proberen af te koelen, maar juist vooral proberen oververhitting te voorkomen. De nummer 1 oplossing hiervoor? Schaduw, want op schaduwrijke plekken is het vaak een paar graden koeler dan in de open lucht. Mocht je dan bijvoorbeeld een ventilator in willen zetten om je terras verder af te koelen, dan heeft deze minder tijd en energie nodig om je terras af te koelen.

Horecaondernemers kunnen op verschillende manieren voor schaduw op hun terras zorgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een terras gedecoreerd met sierlijke bomen en struiken.

Helaas is niet iedere oplossing is even makkelijk te realiseren. Sommige horecaterrassen zijn bijvoorbeeld omringd door de natuur of beschikken over overkappingen, terwijl andere terrassen op een open en drukke locatie in de stad staan.

Is buitenzonwering de oplossing?

Toch is er een ideale oplossing voor ieder horeca-terras: buitenzonwering. Producten als zonneschermen, pergolazonweringen en lamellendaken zorgen niet alleen voor bescherming tegen de zon, maar ook voor extra schaduw en minder hitte. Wanneer geopend, blokkeren zonweringproducten namelijk een groot deel van de zonnestralen. Hierdoor valt er niet alleen minder licht op je terras, maar warmt je buitenruimte ook minder snel op.

Dynamische besturing

Tegelijkertijd kiezen steeds meer horecaeigenaren voor buitenzonwering dankzij de dynamische inzetbaarheid van deze producten. Je kunt namelijk binnen een handomdraai de hoeveelheid licht, schaduw, en de temperatuur op je terras bepalen. Tegenwoordig worden namelijk veel zonweringproducten uitgevoerd met elektrische besturing door middel van een schakelaar, afstandsbediening of smartphone.

Hiermee reageer je makkelijk op de wensen van je gasten. Wordt het bijvoorbeeld te warm op je terras, dan kan je de het zonnescherm uitdraaien. Willen je gasten toch liever van de hete zon genieten, dan kan je bijvoorbeeld de lamellen van een lamellendak opendraaien, zodat de zon op het terras kan schijnen.

Weinig onderhoud

Een bijkomend voordeel is dat de meeste zonweringproducten weinig onderhoud nodig hebben. De profielen zijn namelijk van aluminium gemaakt, een licht en sterk materiaal dat tegen veel weersomstandigheden bestand is.

Ook tegen slecht weer

Buitenzonwering beschermt niet alleen tegen de hitte, maar in veel gevallen ook tegen andere weersomstandigheden. Het doek van onze pergolazonwering V642 – Tumba is bijvoorbeeld spatwaterdicht en biedt bescherming tegen regenbuien. Je kunt bijvoorbeeld ook een terrasoverkapping combineren met verandazonwering en windschermen, zodat je terras beschermd is tegen zon, regen en wind.

Meer weten?

Met buitenzonwering zorg jij als horecaondernemer dus voor extra schaduw en verkoeling op je terras. Dan kunnen je gasten ook tijdens warme zomerdagen buiten zitten.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw horecaonderneming? Vraag dan een gratis brochure aan en neem contact op met een Verano®-partner.

Horecazonwering arrow-right