ONTVANG 5 KLEURSTALEN GRATIS!

close
Sensor zonwering

Deze sensoren sturen je zonwering aan op basis van het weer

03-08-2023

Met dynamische zonwering speel je snel en handig in op de verschillende omstandigheden van het weer. Zo open je bijvoorbeeld een zonnescherm wanneer de zon hinderlijk op je terras begint te schijnen of sluit je de lamellen van een lamellenoverkapping wanneer het begint te regenen. Sensoren kunnen je helpen om je zonwering automatisch te openen of sluiten op basis van de invloeden van het weer. Deze sensoren kunnen worden gebruikt om de zonintensiteit, windsnelheid en regendruppels te meten.

Op basis van de verzamelde informatie kan het systeem bepalen wanneer de zonwering moet worden geactiveerd om te voorkomen dat het te warm wordt in een ruimte, om te beschermen tegen fel zonlicht of om te voorkomen dat sterke wind de zonwering beschadigt. Enkele veelgebruikte sensoren voor automatische zonwering zijn:

  • Zonlicht sensor: de zonlicht sensor meet de intensiteit van het zonlicht en activeert de zonwering om te openen. Zo kunnen zonneschermen, ritsscreens of rolluiken automatisch worden geopend wanneer de zon hinderlijk wordt op je terras over voor je ramen.
  • Windsensor: de sensor voor wind meet de windsnelheid en kan de zonwering sluiten om te voorkomen dat sterke wind de zonwering beschadigt. Ben je vergeten om je zonwering te sluiten bij het van huis gaan? De sensor voorkomt dat je zonwering of gevel schade oploopt door een stevige wind of hoosbui.
  • Regensensor: de regensensor detecteert regen en kan de zonwering sluiten om te voorkomen dat deze nat wordt of beschadigd raakt. De regensensor kan ook worden gebruikt om de lamellen van een lamellenoverkapping juist te activeren zodat men droog zit tijdens de regenbui. Deze functie is ook ideaal wanneer je je tuinmeubulair, kussens en accesoires graag droog houdt.

Plaatsing sensoren

De plaatsing van weersensoren is belangrijk om deze optimaal te laten werken. Wanneer je de sensoren namelijk op de verkeerde positie plaatst kunnen zij onvoldoende signalen ontvangen van de weersomstandigheden en zal je zonwering niet op de juiste gewenste momenten openen en sluiten. Plaats je een sensor bijvoorbeeld onder een overstek of in een hoek dan vangt de weersensor mogelijk te weinig signalen om je zonwering op de juiste momenten te laten sluiten. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de elektrische aansluiting van weersensoren. Draadloze sensoren kunnen op iedere willekeurige naar keuze geplaatst worden. Sensoren met bedrading dienen in de buurt van een stroompunt te worden geplaatst.

Gecombineerde weersensoren

Om de juiste weersensor te kunnen kiezen voor je zonwering kun je je laten adviseren door een zonweringspecialist. Naast specifieke sensoren voor wind, regen en zonneschijn zijn er ook gecombineerde sensoren die in kunnen spelen op verschillende weersomstandigheden.

Weersensoren voor dynamische zonwering zorgen voor comfort en veiligheid. Met deze slimme sensoren kun je moeiteloos inspelen op veranderende weersomstandigheden. Zonlicht sensoren openen automatisch je zonnescherm of rolluiken wanneer de zon hinderlijk begint te schijnen. Windsensoren beschermen je zonwering tegen schade door sterke winden, zelfs als je het vergeet te sluiten bij het verlaten van huis. De regensensor sluit je zonwering bij regen om het te beschermen tegen schade en houdt je terrasmeubilair droog. Plaatsing van deze sensoren is essentieel voor een probleemloze werking, dus let op de juiste positie en elektrische aansluiting. Voor het beste advies en gecombineerde sensoren kun je altijd terecht bij een van onze Verano® partners.

Ontvang gratis brochure arrow-right