Zonwering tegen koude winters

Helpt zonwering tegen de kou?

25-10-2022

Door de stijgende gas- en energieprijzen zijn we op zoek naar goedkope en duurzame oplossingen voor de ideale kamertemperatuur in onze woningen. In de zomer kunnen we ons huis koel houden met zonwerende systemen als rolluiken en ritsscreens. Maar helpt zonwering ook tegen de kou in de winter? In dit blogartikel ontdek je de isolerende werking van zonwering.

Welke zonweringproducten houden je huis warm?

Verticale zonwering — producten die jouw ramen volledig kunnen bedekken — beschermt het beste tegen de kou. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, plissés, rolluiken en ritsscreens.

Deze systemen zijn niet alleen voor de zomer bedoeld, maar zijn ook uitstekend inzetbaar tijdens de koudere maanden. Wanneer gordijnen, rolluiken en ritsscreens volledig zijn uitgerold, ontstaat er een luchtlaag tussen het raam en het product. Deze laag zorgt voor extra isolatie, waardoor de warmte in jouw woning lastig kan ontsnappen.

Hoe zet ik zonwering effectief in tegen de kou?

Het is belangrijk om zonwering op de juiste momenten te openen en sluiten. Je kunt overdags het beste jouw gordijnen en rolluiken openhouden. Binnenvallende zonnestralen warmen je woning namelijk op.

Wanneer de zon onder gaat, moet je jouw gordijnen, rolluiken of ritsscreens sluiten. Hierdoor gaat de warmte die gedurende de dag is opgewekt niet verloren.

Wat helpt beter: statische of dynamische zonwering?

We maken onderscheid tussen statische zonwering, zoals lamellen, overstekken en zonwerend glas, en dynamische zonwering, zoals rolluiken en ritsscreens. Dynamische zonwering kan je openen en sluiten, waardoor je beter in kunt spelen op de veranderende weersomstandigheden.

Lees meer over de voordelen van dynamische zonwering.

De ondersteunende rol van elektrische zonwering

Scherpte is wel vereist. Vergeet je jouw zonwering op de juiste momenten te openen en sluiten, dan profiteer je niet optimaal van het isolerende effect van jouw producten. Je kunt kiezen voor zonwering met elektrische bediening, zodat je jouw producten op afstand met een telefoon of afstandsbediening kunt bedienen.

Ook kun je kiezen voor de optie om jouw producten op voorgeprogrammeerde tijdstippen te openen en sluiten. Met deze opties zorg je voor extra gebruiksgemak.

Een waardevolle toevoeging

Natuurlijk is zonwering alleen niet genoeg om je huis te beschermen tegen de kou. Het is belangrijk om het dak, de vloeren, muren en ramen van je woning goed te isoleren. Anders dient zonwering slechts als doekje voor het bloeden.

Voer je een al goed geïsoleerd huis uit met zonwering, dan ga je het warmteverlies in de winter nog beter tegen en zit je er in de winter nog warmer bij.

Tips om energie te besparen

Dus: helpt zonwering tegen de kou? Ja, verticale zonwering draagt in de winter zeker bij aan een beter geïsoleerd huis en een comfortabele kamertemperatuur.

Wil je weten hoe je jouw woning aangenaam warm (of koel) kunt houden én energie kunt besparen? Meer over de duurzame warm- en koel houdende werking van zonwering vind je op onze wensenpagina.

Ik wil energie besparen arrow-right