Rolluiken schoonmaken

Rolluiken schoonmaken in 4 stappen

16-10-2019

Rolluiken schoonmaken draagt bij aan een langere levensduur. Slaap jij in het weekend het liefst lekker lang uit? Dan zul jij ontzettend blij zijn met jouw rolluiken! Omdat jij zo lang mogelijk wilt blijven kunnen genieten van jouw uitslaapritueel in het weekend is het belangrijk dat jouw rolluiken eens per jaar worden schoongemaakt. In een paar simpele stappen heb jij weer blinkende rolluiken. We adviseren je zowel de binnenkant als de buitenkant van het rolluik schoon te maken.

Waarschuwing rolluiken schoonmaken

Stel bij het schoonmaken van de rolluiken je eigen veiligheid voorop. Maak het jezelf gemakkelijk door het gebruik van de juiste gereedschappen en voorkom acrobatiek op hoogte.

Stap 1 verzamel attributen schoonmaak

Zorg dat je de volgende attributen bij je hebt als je start met het schoonmaken van rolluiken:

  • Een zachte spons.
  • Een zachte droge doek.
  • Schoonmaakproduct met een PH-waarde kleiner dan 7.5.
  • Schroevendraaier.
Rolluiken_schoonmaken_emmer

Stap 2 buitenzijde rolluiken

Om te kunnen starten met het schoonmaken van je rolluiken zorg je ervoor dat het pantser geheel naar beneden is zodat de lamellen tegen elkaar aan zitten*. Nu kun je het vuil met een spons en een sopje verwijderen van de lamellen. Heb je alles schoon kunnen poetsen? Wrijf de lamellen dan nog even na met de droge doek.

*Let op: Heb jij rolluiken die je elektrisch kunt bedienen? Zorg er dan voor dat er geen stroom meer op het rolluik staat als je deze gaat schoonmaken!

Stap 3 binnenzijde rolluiken

Nu de buitenkant van het rolluik schoon is kun je starten met de binnenkant. Dit doe je door de kap van het rolluik voorzichtig te verwijderen. Zo kun je er het beste bij. Je kunt de kap verwijderen door alle schroeven aan de buitenzijde van de kap eruit te halen. Haal daarna de kap van het rolluik naar je toe om hem te verwijderen.

Stap 4 smeren rolluiken

Je bent bijna klaar. Het enige wat je nog te doen staat is het reinigen van de geleiders. Maak de rubbers van je rolluiken goed schoon en smeer deze in met droogsmeermiddel.

De schoonmaak van jouw rolluiken zit erop!