Website header 1

Verano in actie voor het KWF

05-12-2019

Het aantal mensen met huidkanker neemt jaarlijks nog steeds enorm toe. In 2018 is bij circa 70.000 Nederlanders huidkanker geconstateerd (cijfers IKNL). Een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker is de overmatige blootstelling aan uv-straling. Mensen komen voornamelijk in aanraking met deze schadelijke uv-straling via de zon of de zonnenbank.

Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-straling. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt de huid pijnlijk en gaan er cellen in de opperhuid dood. Hierdoor gaat de huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kunnen er ook blaren ontstaan. Wanneer men als kind veel verbrand kan dat de kans op huidkanker op latere leeftijd enorm vergroten.

Handen ineen slaan
In 2019 besloot Verano® in actie te komen om vanaf 2020 het bewustzijn met betrekking tot de schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon te vergroten. Als start hiervan heeft de afdeling marketing recentelijk op uitnodiging van het KWF een bezoek gebracht aan het Antoni van Leeuwenhoek onderzoeksinstituut (NKI) in Amsterdam.

Imuuntherapie
Na een kort ontvangst in het Piet Borst auditorium werd de middag afgetrapt met een lezing over de rol van T-cellen in imuuntherapie tegen kanker. In korte tijd werden de luisteraars door Feline Dijkgraaf (PHDstudent) meegenomen in het onderzoek hoe deze cellen zich ontwikkelen en hoe ze abnormale cellen in weefsels kunnen opsporen en uitschakelen. Deze kennis kan aangrijpingspunten bieden om immuuntherapie tegen kanker te verbeteren. De vele vragen die volgden waren het bewijs van de betrokkenheid van het luisterende publiek.

Pathologie
De middag werd voortgezet met een rondleiding op een afdeling naar keuze. De bezoekers van Verano® kozen voor de afdeling Pathologie. Hier werden zij meegenomen in het gehele proces van onderzoek naar verdachte celdelingen in het weefsel van de patiënten. De bezoekers kregen een goed beeld van het arbeidsintensieve onderzoek dat in de meeste gevallen leidt tot een betrouwbare diagnose. Zo werden zij verteld over het prepareren van weefsel voor de microscoop en kregen ze een indruk van de gedisciplineerde werkprocessen.

Na afloop van de rondleidingen was er genoeg stof tot na praten in het restaurant op locatie. De bezoekers keerden huiswaarts met een extra dosis motivatie om de acties voor het KWF in 2020 tot een succes te maken.

Campagne 2020
Benieuwd hoe wij het KWF in 2020 gaan steunen? Blijf onze website en socialmediapagina’s volgen. In het voorjaar van 2020 volgt er nieuwe informatie!