ONTVANG 5 KLEURSTALEN GRATIS!

close
Ramen isoleren met zonwering

Waarom ramen isoleren met zonwering?

04-08-2022

Nu de energieprijzen stijgen en onduidelijk is hoe de prijzen zich de komende tijd zullen ontwikkelen is er een toenemende interesse voor het verduurzamen van woningen. Graag vertellen we je in deze korte blog de voordelen van ramen isoleren met zonwering. En laten we zien waarom sommige verbeteringen aan je huis ook vervelende gevolgen kunnen hebben.

Het isoleren van je woning

Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat je de binnentemperatuur gemakkelijker op peil kunt houden. Wanneer er door verduurzaming van een woning minder warmteverlies optreedt is er minder energie nodig om de temperatuur op peil te houden.

Warmteverlies woning

 • 30% daken
 • 20% ververste lucht
 • 20% muren
 • 15% ramen
 • 10% vloer
 • 5% koudebruggen

Toch kan de verduurzaming van je woning enkele onvoorziene problemen met zich meebrengen. Door het isoleren van muren, vloeren en daken zorg je voor een woning waar weinig warmteverlies optreedt. Met de toenemende temperaturen in de zomer en de enorme raampartijen waar woningen mee worden gebouwd ontstaat namelijk een enorm risico op oververhitting.

Artikel gaat onder de video verder

Je ramen isoleren met zonwering

Het isoleren van je ramen met zonwering brengt diverse voordelen met zich mee.

 1. Je ramen isoleren tegen oververhitting van je woning
  Allereerst voorkom je met zonwering voor je ramen dat de zonnewarmte je woning binnentreedt. Dit zorgt ervoor dat de kans op oververhitting enorm wordt verkleind.
 2. Zonwering om te ventileren en te profiteren van natuurlijke warmte
  Een ander belangrijk voordeel van zonwering is dat het een dynamische oplossing is. Zonwering kun je namelijk gemakkelijk openen en sluiten en dat biedt enorme kansen bij het ventileren van je woning (’s nachts en ’s ochtends) en het natuurlijk verwarmen van je woning in de winter. Zo bespaar je juist op je energiekosten door gebruik te maken van de natuurlijke omstandigheden
 3. Zonwering voor én tegen lichtinval
  Invallend zonlicht is zowel onze vriend als onze vijand. Vervelende lichtschitteringen op een tv of op een beeldscherm zijn namelijk enorm storend. Toch zorgt de inval van voldoende daglicht er ook voor dat ons humeur goed blijft en we voldoende energie hebben om wat van de dag te maken!

Statische oplossingen om je ramen te isoleren zoals zonwerend glas en overstekken zijn vaak erg effectief in het weren van zonlicht en warmte maar voorkomen dat je kunt profiteren van de natuurlijke omstandigheden. Daarnaast komt het permanent weren van invallen zonlicht (en daglicht) het welzijn van mensen niet ten goede!

Typen zonwering om ramen te isoleren

Rolluiken en ritsscreens zijn bij uitstek oplossingen om je ramen te isoleren. Deze typen zonwering hangen verticaal voor je ramen en zorgen zo voor een extra luchtlaag tussen het pantser/doek en het glas. Omdat zowel rolluiken en ritsscreens gemakkelijk te bedienen zijn kun je optimaal profiteren van de natuurlijk omstandigheden. Ook voor de toetreding van daglicht zijn rolluiken en ritsscreens ideaal om je ramen te isoleren.

1

Ritsscreens rekentool

Bereken hoe jij jouw woning koel kunt houden met ritsscreens!