Zonnescherm isolatie huizen

Zonwering: de duurzame oplossing tegen slecht geïsoleerde gebouwen

20-05-2022

In een artikel van Nu.nl waren experts duidelijk: De meeste Nederlandse gebouwen zijn niet bestand tegen de hitte. De oorzaak? Ontwerpfouten, zoals te veel en te grote ramen, zorgen ervoor dat de zon tijdens warme zomers vrij spel heeft in huizen en kantoren. Daarom kiezen steeds meer huishoudens en bedrijven voor de airco, een verkoelende energievreter.

Met de stijgende temperaturen en hogere energieprijzen wordt het steeds lastiger om slecht geïsoleerde gebouwen goed en goedkoop te verkoelen. Maar volgens de experts is er een prijsgunstige en duurzame oplossing voorhanden: klassieke zonwering.

Ontwerpfouten

Veel gebouwen zijn met grote ramen uitgevoerd, zodat ruimtes zo goed mogelijk belicht worden. Vanuit een designoogpunt zijn grote ramen ook aantrekkelijk. Maar doordat er zoveel zonlicht naar binnen kan schijnen, warmen ruimtes ook veel sneller op. En dat kan zelfs bij goed geïsoleerde gebouwen zorgen voor oververhitte binnenruimtes.

Volgens Jeroen Kluck, lector klimaatbestendige Stadsinrichting aan de Hogeschool van Amsterdam, is het weren van de zon de allerbelangrijkste maatregel om gebouwen koel te houden. Daarom moeten we bijvoorbeeld uitvalschermen, markiezen en zonneschermen overwegen bij het bouwen en renoveren van huizen en kantoorpanden.

Goedkoper koelen

Airco’s en warmtepompen zorgen niet alleen voor afkoeling, maar helaas ook voor een hogere energierekening. Ze verbruiken veel energie, zeker tijdens warme dagen. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp aan de TU Delft, zegt er het volgende over:

"In de volle zon komt er per vierkante meter raam zo'n 1.000 watt aan energie je huis binnen. Met een airconditioning moet dat allemaal 'weggekoeld' worden. Dat kost allemaal energie, tenzij je die energie buiten de deur weet te houden."

En met zonweringproducten als uitvalschermen, zonneschermen en markiezen houd je deze energie buiten de deur. Binnenruimtes warmen hierdoor veel langzamer op, waardoor de airco overdags minder energie nodig heeft om de ruimtes tot een aangename temperatuur af te koelen.

Op maat gemaakte zonwering

Als laatste suggereerde onderzoeker Lisette Klok dat zonweringen uit de mode geraakt zouden zijn. Is een zonweringproduct dan echt niet aantrekkelijk genoeg?

Met zonwering op maat zorgt Verano® er namelijk voor dat ieder product aansluit op bij de wensen en behoeftes van families en bedrijven. Ieder product is in een groot aantal uitvoeringen, lengtes, breedtes, profielkleuren en doekkleuren beschikbaar. Onlangs lanceerde Verano® nog de Nature Colors-collectie met 12 unieke doekontwerpen. Keuze genoeg dus. En het aanbod van op maat gemaakte zonweringproducten blijft ieder jaar groeien.

Zonwering wordt steeds slimmer

De inzet van zonwering wordt ook steeds aantrekkelijker, doordat de producten steeds slimmer worden. Tegenwoordig zijn de meeste zonweringproducten elektrisch en op afstand bedienbaar. Ook kunnen een aantal uitvoeringen met smartphone bediend worden. Het is zelfs mogelijk om zonweringen op voorgeprogrammeerde tijdstippen te openen en sluiten.

Ontdek onze oplossingen

Verano® ontwikkelt al jarenlang zonweringoplossingen om kantoren, huizen en tuinen duurzamer en efficiënter te verkoelen. Ben je op zoek naar zonwering voor jouw huis? Vraag dan een gratis brochure aan.

Brochure arrow-right