ONTVANG 5 GRATIS KLEURSTALEN BIJ JE THUIS!

close
Ritsscreen zonnesensor zonnepaneel

De zonnesensor en het zonnepaneel: wat zijn de verschillen?

14-11-2023

In de wereld van zonwering ontstaat er regelmatig verwarring tussen twee veelvoorkomende technologieën: de zonnesensor en de elektrische motor met zonnepaneel.

Beide hebben als doel het comfort te verhogen door zonwering zoals ritsscreens en rolluiken automatisch te bedienen, maar de manier waarop ze dit doen, verschilt aanzienlijk. Laten we de twee systemen eens nader bekijken om duidelijkheid te scheppen.

De zonnesensor

Een zonnesensor is een los artikel dat is ontworpen om zonwering op een slimme automatische manier te bedienen. Dit compacte instrument is uitgerust met sensoren die zonnestraling detecteren. Wanneer de sensor een toename in zonnestraling waarneemt, stuurt het een signaal naar het zonweringssysteem om automatisch te openen of sluiten.

Dit betekent dat met een zonnesensor je zonwering reageert op de actuele weersomstandigheden. Het biedt een oplossing die ervoor zorgt dat je zonwering automatisch wordt aangepast aan de hoeveelheid zonlicht, waardoor je een optimaal binnenklimaat behoudt zonder handmatige interventie.

Kortom: een zonnesensor detecteert zonnestraling en geeft een signaal aan je zonwering om te openen of sluiten. De zonnesensor helpt je dus om automatisch in te spelen op wisselende weersomstandigheden. De zonnesensor zet zonlicht niet om in energie.

Het zonnepaneel

Een andere technologische ontwikkeling is de elektrische motor met zonnepaneel, ook wel: solarmotor. In dit systeem voorziet een zonnepaneel de motor van de zonwering van de benodigde energie. Het zonnepaneel laadt de accu op, die vervolgens de elektrische motor van stroom voorziet. Het zonnepaneel geeft de zonwering niet de automatische opdracht om te openen of sluiten. Het gebruik van zonne-energie maakt dit systeem milieuvriendelijk en kostenbesparend op de lange termijn.

Kortom: een zonnepaneel vangt zonnestraling en zet deze om in energie op de accu van een elektrische motor op te laden. Een zonnepaneel geeft de elektrische motor geen automatisch signaal om te openen of sluiten.

Gecombineerde toepassing

Belangrijk om op te merken is dat de zonnesensor en het zonnepaneel elkaar niet uitsluiten; integendeel, ze kunnen complementair worden ingezet om een comfortabel en duurzaam zonweringssysteem te creëren. Door beide technologieën te combineren, profiteer je van de directe respons van de zonnesensor op veranderende weersomstandigheden, terwijl het zonnepaneel zorgt voor een continue toevoer van energie op een milieuvriendelijke manier. Deze combinatie resulteert niet alleen in een efficiëntere bediening van de zonwering, maar draagt ook bij aan energiebesparing en verminderde ecologische impact. Het samenspel van een zonnesensor en een zonnepaneel biedt daarmee een geïntegreerde oplossing die zowel comfort als duurzaamheid bevordert.

Voordelen zonnesensor en zonnepaneel

Zonnesensor

Zonnepaneel

Automatische bediening a.g.v wisselende weersomstandigheden.

Snelle montage. De elektrische motor met zonnepaneel hoeft niet te worden aangesloten op het stroomnetwerk.

Voorkom ‘s zomers oververhitting van je woning wanneer je niet in de gelegenheid bent om zonwering te openen.

Bespaar op je energierekening door je zonwering aan te sturen met zonne-energie.

Maak ’s winters gebruik van de zonnewarmte in je woning wanneer je niet in de gelegenheid bent om zonwering te sluiten.

Verduurzaam je woning door je zonwering aan te sturen met zonne-energie.

Meer informatie?

Naast zonnesensoren zijn er meerdere weersensoren die je zonwering kunnen helpen om te openen of sluiten op basis van wisselden weersomstandigheden. Lees hier welke weersensoren dit zijn. Meer informatie over de voordelen van een (solar)motor met een zonnepaneel vind je hier.

Meer weten over rolluiken en ritsscreens met een zonnesensor of solarmotor op zonne-energie? Vraag geheel gratis onze brochures aan.

Gratis brochure arrow-right