Slimme verlichting, een slimme televisie, een slim koffiezetapparaat, slimme raamdecoratie… Steeds meer huishoudelijke apparaten zijn ‘slim’. Je hebt daarnaast vast wel eens gehoord van een smart home, ofwel slimme woning. In deze woning worden apparaten en accessoires op een dusdanige manier aangestuurd (in veel gevallen aan de hand van bluetooth of wifi) dat het gemak voor de bewoner wordt vergroot en er mogelijk een energiebesparingkan worden gerealiseerd.
Een simpel voorbeeld van een slim apparaat waar veel mensen al gebruik van maken is de ‘slimme thermostaat’. Op dit moment wordt deze al door veel leveranciers van energie aangeboden. Je kan met deze thermostaat heel nauwkeurig de temperatuur in jouw woning bepalen. Lig je op werkdagen om 22.00 uur in bed? Dan mag de temperatuur vanaf 21:30 uur rustig enkele graden zakken. ’s Ochtends bij het opstaan zorgt de slimme thermostaat dat je woonkamer weer lekker op temperatuur is.
De meeste voorbeelden van een smart home bestaan uit de aansturing van apparatuur door middel van een smartphone of slimme speaker van bekende merken als Google, Amazon en Apple. Jouw apparaten worden echter pas écht slim als zij ook met elkaar in verbinding staan. De laatste ontwikkelingen op het gebied van slimme woningen maken het in de nabije toekomst mogelijk om ook de afzonderlijke apparaten met elkaar in verbinding te laten staan. Zo kunnen veranderingen van het weer er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw airco, verlichting, zonneschermen, ventilatie en rolluiken allen gezamenlijk worden aangestuurd en zorgen voor een zo comfortabel mogelijke woning met natuurlijk oog voor het energieverbruik.
In de intro noemden we al enkele producten waarvan een slimme uitvoering beschikbaar is. Onderstaande producten zijn inmiddels ook al beschikbaar op de markt en we nemen graag met jullie de belangrijkste voordelen door.
Met de hete zomers in ons geheugen gegrift neemt het aantal huishoudens met een airco jaarlijks toe. Het koelen van je woning op hete dagen kost veel energie. Het is dus zaak om jouw airco zo efficiënt mogelijk in te zetten. Met een slimme aircobediening kun je jouw airco in- en uitschakelen wanneer jij van huis gaat, of juist thuiskomt. Zo voorkom je dat je jouw woning koelt op momenten dat niemand daar behoefte aan heeft. Volgens klimaatbeheerser Tado bespaar je met slimme bediening van je airco al snel 40% op de energiekosten.
De babyfoon is al tientallen jaren een belangrijk middel om baby’s in de gaten te houden tijdens hun slaap. De komst van de slimme babyfoon brengt het in de gaten houden van je baby naar een ‘next level’. Wist je dat er babyfoons zijn die de bewegingen van jouw baby detecteren, de temperatuur in de kamer meten en een terugspreekfunctie hebben zodat je jouw baby gerust kunt stellen. Daarnaast bieden sommige slimme babyfoons de mogelijkheid om de beelden te delen met familie of vrienden.
Ook keukenapparaten maken een opmars in de wereld van de slimme aansturing. De slimme oven kun je van een afstand laten voorverwarmen. Neem een recept uit de bijbehorende app en de oven zal zelf kiezen voor de juiste verwarmstand. Drink je graag recht vanuit je bed een kopje koffie? Diverse koffiezetapparaten maken het mogelijk om deze vanaf een afstand te bedienen. Om te voorkomen dat je zonder koffie komt te zitten waarschuwen sommige apparaten je ook wanneer de koffiecups op raken. De slimme koelkast is onze persoonlijke favoriet, het maken van boodschappenlijstjes is daarom niet langer nodig. Aan de hand van de camera en app kun je op ieder gewenst moment even kijken wat er allemaal in je koelkast staat!
Het onderhouden van je tuin kan gedurende sommige maanden een hele uitdaging zijn. Omdat we niet allemaal tuinmannen zijn kan wat extra hulp hier geen kwaad. Slimme sproeisystemen kunnen ondersteunen in de verzorging van jouw gazon of planten. Het zal je niet meer verbazen dat je sproeiers op afstand kunt bedienen, maar wil je jouw gazon of planten echt vertroetelen? Maak dan gebruik van bodemsensoren. Deze sensoren meten de bodemvochtigheid, de lichtintensiteit en de temperatuur. Door alleen te sproeien op de momenten dat het echt nodig is ga je heel efficiënt en effectief om met het waterverbruik, dit zorgt voor een kostenbesparing.
Ook in de zonweringsbranche is slimme aansturing een opkomende trend. Het aansturen van raamdecoratie, rolluiken of zonneschermen via een smartphone is niet alleen erg handig als je op de bank ligt en een film kijkt, maar je kunt ook sneller actie ondernemen als er plotseling een regenbui de kop op steekt en jouw zonnescherm nog uithangt. De ramen van je woning zijn een ‘zwakke’ plek als het gaat om isolatie. In de winter gaat hier namelijk de meeste warmte verloren. In de zomer zijn de ramen de plek waar de warmte van buiten je woning binnentreedt. Het instellen van week- of dagprogramma’s kunnen dus enorm bijdragen aan het klimaat in jouw woning. Zo kun je jouw zonwering alvast laten openen of sluiten op momenten dat je hier zelf niet voor in de gelegenheid bent.
Indien je jouw zonnescherm, rolluiken of raamdecoratie graag wilt bedienen op een ‘slimme’ manier is het belangrijk dat je hier bij de aanschaf van het product al rekening mee houdt. Vanzelfsprekend komen handbediende producten niet in aanmerking voor slimme aansturing. Maar ook producten met een elektrische motor komen niet standaard in aanmerking voor slimme aansturing.
Technologische vooruitgang zoals ‘slimme aansturing’ levert ons doorgaans vele voordelen op. Zo ondervinden we er veel gemak van, kunnen we klimaat-neutraler handelen en besparen we flink op onze kosten. Zoals vaker met technologische ontwikkeling kleven er ook nadelen aan vast. De opdrachten die jij jouw slimme apparatuur geeft zeggen mogelijk veel over jouw dagindeling, levensstijl, interesses, eigendommen etc.. Informatie die je misschien normaal gesproken niet deelt met derden. Wanneer jouw koffiezetapparaat het aantal gebruiksmomenten onthoudt zul je daar weinig gevaren in zien, ook het aantal tandenpoetsbeurten die jouw tandenborstel registreert zullen je nauwelijks in je privacy aantasten. Maar weet je ook wat er gebeurt met de beelden van jouw ‘babycam’ en welke gesprekken jouw Google Home registreert?
Als je benieuwd bent naar de datastromen die ontstaan vanuit jouw slimme apparatuur dan is het interessant om het korte experiment van Celine Burgering te bekijken. Zij installeerde voor een experiment namens de consumentenbond 9 slimme apparaten in haar woning en maakte hier gedurende een periode van een 29 dagen gebruik van. Haar ervaringen vind je terug in het artikel 'Een huis vol slimme spionnen'.