Terrasoverkapping_V908-Ledro_Antracietstructuur_Banner02.jpg

18% productiever door de blootstelling aan daglicht!

22-12-2019

Het grootste deel van de Nederlandse bevolking brengt de dag voornamelijk binnen door. Als je genoeg wordt blootgesteld aan daglicht is dit niet direct een probleem. Echter zijn veel woningen en gebouwen er zo op ingericht dat we niet de juiste hoeveelheid daglicht binnenkrijgen. Zonde, want daglicht oefent een positieve effect uit op onze gezondheid!

Positief effect van daglicht

Veel studies hebben het verband tussen daglichtsystemen, psychisch welzijn en de productiviteit van mensen onderzocht. Uit deze studies zijn relevante inzichten naar voren gekomen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten welke aan genoeg daglicht worden blootgesteld 5 tot 14 procent hogere testscores behalen en 20 tot 26 procent sneller leren. Ook op werkplekken blijken mensen tot 18 procent productiever te zijn door de blootstelling aan daglicht.

Daglicht bestaat uit verschillende aspecten. Zo zien wij daglicht letterlijk als licht. Maar daglicht is nog zo veel meer dan alleen het licht dat ervoor zorgt dat wij kunnen zien en wij zo visuele informatie krijgen. Daglicht bestaat daarnaast ook uit verschillende kleurtemperaturen. Deze kleurtemperaturen hebben invloed op onze psyche en bepalen zo dus mede hoe we ons voelen. Zo heeft warm licht, dat je kunt vergelijken met de kleur van de zonsondergang of zonsopkomst, een ontspannende werking. Koud licht zet juist aan tot activiteit. Maar naast de kleurtemperatuur heeft ook alles wat daglicht omvat, dus het gehele spectrum, invloed op onze zintuigen. Zo beïnvloedt het onze biologische klok, onze kwaliteit van slaap, ons immuunsysteem en de productie van vitaminen en hormonen. Een tekort aan daglicht leidt dan ook logischer wijs tot kwalen en aandoeningen.

Zonwering en daglicht

Bij grote projecten en nieuwbouw wordt er ook steeds meer rekening mee gehouden dat mensen voldoende worden blootgesteld aan daglicht. Zo zijn vaste vormen van zonwering, zoals zonwerend glas, zonwerende folie en overstekken een prima vorm om zonnewarmte in een gebouw of woning te verminderen, maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Zo vermindert het de binnenkomst van daglicht en vergroot daarmee het hele jaar door de behoefte aan kunstlicht. Daarnaast vermindert het ook de warmtewinst door zonnestraling in het stookseizoen. Daarom is het van belang dat er vormen van zonwering worden toegepast aan woningen en gebouwen die vervelende lichtschitteringen tegenhouden, maar daglicht en niet geheel buitensluiten!

De juiste manier om de kwaliteit van daglicht in een gebouw of woning te behouden is het toevoegen van dynamische zonwering in plaats van statische zonwering. Dynamische zonwering in combinatie met helder glas of isolatieglas vermindert de intensiteit wanneer nodig, maar behoudt de toevoer van daglicht. Het kunnen openen of sluiten van zonwering is cruciaal aangezien de zon maar slechts enkele uren per dag schijnt op jouw terras over gevel.