ONTVANG 5 KLEURSTALEN GRATIS!

close
Zonnescherm_schoonmaken

Zonnescherm schoonmaken? Zo gepiept!

22-12-2019

Heb jij je tijdens zonnige dagen geërgerd aan de vuile plekken op je zonnescherm? Dan wordt het tijd voor het schoonmaken van je zonnescherm. Tijdens 'slechte dagen' krijgt jouw zonnescherm behoorlijk wat voor zijn kiezen. Zo zorgen regen- en sneeuwbuien voor behoorlijk wat vuil op je zonnescherm. Daarnaast kunnen ook de bewegende delen wel wat aandacht gebruiken.

Het schoonmaken van je zonnescherm zorgt niet alleen voor een beter aangezicht, twee reinigingsbeurten per jaar komt de levensduur van je zonnescherm enorm ten goede!

Benodigdheden schoonmaak zonnescherm

Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg daarom dat jij onderstaande hulpmiddelen alvast klaar hebt staan. Nu hoef je alleen nog even naar buiten te kijken. Staat er een felle zon? Stel de schoonmaak van het zonnescherm dan nog even uit om te voorkomen dat resten van het zeepwater strepen achterlaten op het doek.

 • Borstel of stofzuiger
 • Emmer met lauw water
 • Droogsmeermiddel (bijv. siliconenspray)
 • Schoonmaakproduct met een PH-waarde kleiner dan 7.5
 • Impregneerspray
 • Olie of lichte vetstof.
Zonnescherm schoonmaken emmer

Stappenplan zonnescherm schoonmaken

Stap 1. Verwijder los vuil van het doek met een borstel of stofzuiger.

Stap 2. Vlekken in het doek verwijder je gemakkelijk met lauw water en een schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit zou de finish-laag aan kunnen tasten!

Stap 3. Spoel het doek na met lauw water zodat er geen zeepresten achterblijven.

Stap 4. Door de wasbeurt van het doek gaat een deel van de impregneerlaag verloren. Droog daarom het doek volledig af en breng een nieuwe laag impregneerspray aan. Nu is je doek weer bestand tegen vuil en is het minder waterdoorlatend. Let met aan het aanbrengen van de spray op dat je geen omliggende objecten raakt. Wil je meer weten over de doeken van zonneschermen? Hier vind je alles wat je moet weten

Stap 5. Maak de aluminium profielen schoon met lauw water en een schoonmaakmiddel. Gebruik ook hier geen agressieve schoonmaakmiddelen. Vermijd daarnaast schuursponsjes en hogedruktoestellen, deze kunnen de lak beschadigen.

Stap 6. Voorzie kunststof geleidingsblokjes, rubbers en de aluminium geleidingsprofielen van een droogsmeermiddel, zoals siliconenspray.

Stap 7. Tot slot kun je een beetje olie of lichte vetstof aanbrengen op de scharnierende delen van het zonnescherm. Let op dat de olie of vetstof niet in aanraking komt met het doek.

Heb je alle schoonmaakstappen doorlopen? Jouw zonnescherm blinkt waarschijnlijk weer boven je terras! Indien je dit simpele klusje minimaal 2 keer per jaar uitvoert draag je bij aan een lange levensduur van het zonnescherm.

Doek van een zonnescherm vervangen?

Zonneschermen hebben een enorm lange levensduur. Wanneer zonneschermen regelmatig worden schoongemaakt kunnen deze gemakkelijk 10 - 20 jaar zonder problemen functioneren. Toch kan het na verloop van tijd voorkomen dat het doek van je zonnescherm toe is aan vervanging. Onze partners zijn gespecialiseerd in het vervangen van het zonweringdoek en kunnen deze klus daarom gemakkelijk voor je uitvoeren.

Tip: is het doek van je zonnescherm aan vervanging toe? Bezoek buiten het zomerseizoen al één van onze Verano® partners. Zo voorkom je een langere wachttijd en geniet je direct van de eerste zonnestraal in het nieuwe jaar.

Gratis kleurstalen

Ook wanneer de kwaliteit van je zonnescherm nog in orde is kun je ervoor kiezen om het doek te laten vervangen. Bijvoorbeeld wanneer een andere kleur beter aansluit bij jouw woning of terras. Vraag geheel gratis 5 kleurstalen naar keuze aan en ontdek de kleur of het patroon jij van gaat stralen.

Zonnescherm

Gratis kleurstalen

Ontvang 5 stalen naar keuze

Schoonmaken zonnescherm

 • Kan ik een zonnescherm zelf schoonmaken?

  chevron-down

  Je weet nu dat je met een aantal hulpmiddelen heel eenvoudig zelf je zonnescherm schoon kunt maken!

 • Wat heb ik nodig om een zonnescherm schoon te maken?

  chevron-down

  Met onderstaande hulpmiddelen kun je het doek, het aluminium en de bewegende delen van een zonnescherm schoonmaken:

  • Borstel of stofzuiger
  • Emmer met lauw water
  • Droogsmeermiddel (bijv. siliconenspray)
  • Schoonmaakproduct met een PH-waarde kleiner dan 7.5
  • Impregneerspray
  • Olie of lichte vetstof.
 • Kan ik het doek van een zonnescherm (laten) vervangen?

  chevron-down

  Je weet nu dat het mogelijk is om het doek van je zonnescherm te laten vervangen. We adviseren je dit altijd te laten doen door een van onze professionele partners.