€100,- korting op iMove® solar!

close
Banner Gelenkarmmarkise Heeswijk

Alles wat je moet weten over het doek van een zonnescherm

20-08-2020

Het zonwerende doek is de drijvende kracht achter je zonnescherm. Het doek van je zonnescherm beslaat de gehele oppervlakte van het scherm en heeft daarbij de taak om het invallende zonlicht te weren. Is het doek van je zonnescherm aan vervanging toe, sta je op het punt om het doek een schoonmaakbeurt te geven of wil je juist meer weten van de doekeigenschappen? Lees snel verder!

Functie van zonnescherm doeken

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat ultraviolette straling het natuurlijke verouderingsproces van de huid versnelt en bovendien op de lange termijn kan leiden tot blijvende schade of ziekte. Om die reden wil je 's zomers niet de gehele dag blootgesteld worden aan de zon. Afhankelijk van de weefseldichtheid en de kleur van het doek worden stralen van de zon weerkaatst, opgenomen en doorgeven zodra deze het doek raken. Doeken met een lichte kleur bieden een minimale UV-bescherming van 95%, donkere doeken kunnen tot wel 100% UV-bescherming bieden. Daarnaast verminderen doeken ook de kans op een verblindingseffect dat op kan treden door een te grote lichtintensiteit in je tuin of op je terras.

Doek van zonnescherm terras
Doek van zonnescherm tuin

Zonnescherm doeken schoonmaken

Start met het verwijderen van los vuil met een borstel of stofzuiger. Vlekken in het doek verwijder je gemakkelijk met lauw water en een schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit zou namelijk de finish-laag van je doek aan kunnen tasten. Spoel het doek na met lauw water zodat er geen zeepresten achterblijven. Door de wasbeurt van het doek kan een deel van de impregneerlaag verloren gaan. Droog daarom het doek volledig af en breng een nieuwe laag impregneerspray aan zodat het doek weer bestand is tegen vuil en vocht. Ben je van plan het hele zonnescherm een schoonmaakbeurt te geven?

Zonnescherm doeken vervangen

Indien je zorgvuldig met het doek van je zonnescherm omgaat kun je er jarenlang probleemloos van genieten. Door het verwijderen van vuil, het tijdig sluiten bij een regenbui en het laten drogen bij vocht kun je de levensduur van het doek enorm verlengen. Bovendien heb je 5 jaar garantie op de doeken uit de collectie van Verano®.

Mocht het doek van je zonnescherm onverhoopt toch aan vervanging toe zijn. Dan is dat mogelijk. Het doek is bevestigd aan de doekbuis en aan de voorlijst door middel van kunststof doekpezen. Indien je het doek van je zonnescherm gaat vervangen adviseren we je hulp in te schakelen van een specialist bij jou in de regio.

Mogen doeken van zonneschermen nat worden?

Doeken van Verano® zijn waterafstotend geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat ze bij een minimale doekhelling van 14 graden tegen een kleine regenbui bestand zijn. We adviseren het zonnescherm zo min mogelijk nat te laten regenen. Is het doek onverhoopt toch natgeregend? Laat het dan eerst goed drogen voordat je het zonnescherm weer sluit.

Eigenschappen zonnescherm doeken

Doekcollecties worden met de grootste zorg ontwikkeld, toch kan het voorkomen dat er verschijnselen in het zonwerende doek optreden. Ondanks de beste productie-, verwerkings- en confectietechnieken zijn deze verschijnselen niet te vermijden en blijft de waarde van het zonwerende doek onverminderd. Waar moet je precies aan denken?

Knikvouwen

Bij lichte doekkleuren kunnen er in de knik pigmentverschuivingen ontstaan bij de confectie van de doeken. Knikvouwen zien er donker gekleurd uit als je het doek tegen het licht houdt.

Krijtstrepen

Bij het verwerken van gefinishte doeken kunnen, zelfs met de grootste zorgvuldigheid, lichte strepen ontstaan. Deze strepen worden krijtstrepen genoemd.

Golven

In de buurt van de zomen en naden, kunnen door de dubbele lagen doek verschillende wisseldiktes op de doekrol ontstaan. Hierdoor kunnen stofspanningen ontstaan met golven tot gevolg.

Populair doekkleuren

Nu je veel te weten bent gekomen over de functionele eigenschappen van zonneschermdoeken ben je vast ook benieuwd welke doeknummers populair zijn. In deze blog bespreken we de 4 meest populaire kleurencombinaties voor zonneschermen. Zo ontdek je dus niet alleen populaire doeken maar kom je direct te weten welke profielkleuren een goede match vormen.

Gratis kleurstalen van zonneschermdoeken

Heb je een brochure gelezen of de showroom van een specialist bezocht? Mogelijk heb je nog steeds moeite om tot de keuze voor het juiste doek te komen. Via onze stalenmodule kun je geheel gratis 5 kleurstalen naar keuze ontvangen. Op deze manier kun je de doeken op je gemak bij jou thuis bekijken.

5 gratis kleurstalen arrow-right