close
Amy Lewis Verano 2

Geluksmomenten met gerecyclede screendoeken

29-08-2022

Met oververhitting en klimaatverandering in ons achterhoofd, wordt het thema duurzaamheid ook bij Verano® steeds belangrijker. Een initiatief om zuiniger om te gaan met materialen, kreeg onlangs een hele bijzondere wending. Amy Lewis, studente aan de Design Academy Eindhoven, toverde ongebruikte screendoeken om tot unieke raamdecoraties.

144 doeken

Met het oog op verduurzaming besloten we een paar maanden geleden onze restant ritsscreendoeken te doneren. Met een donatie van 144 rollen, vonden deze doeken hun tweede leven aan de Design Academy Eindhoven. Deze doeken waren niet meer bruikbaar voor de ritsscreens, maar kwamen goed van pas voor de eindopdracht van Amy Lewis. Dankzij het sterke PVC-materiaal kon Amy makkelijk de doeken bewerken, zonder dat deze doeken scheuren vertoonden.

Geïnspireerd door de samoerai

Tijdens de opdracht liet Amy zich inspireren door de klederdracht en wapenuitrusting van de Samoerai in een moderne context. Deze soldaten stonden niet alleen bekend om hun flamboyante klederdracht, maar ook om de duurzame en efficiënte manier waarop zij met materialen omgingen.

In tijden van schaarste werd het harnas van de Samoerai gemaakt van hergebruikte metalen uit landbouwwerktuigen en keukengerei. Vandaag leven we daarentegen in een tijdperk van overvloed, waarin afval ontstaat door afgedankte en ongebruikte materialen in het geïndustrialiseerde productiesysteem. In ware Samoerai-spirit heeft Amy bij de vertaling naar dit project de nadruk gelegd op het gebruik van juist deze producten. Op deze manier hoeven bedrijven niet naar ongebruikte materialen te kijken als afval, maar als een kans.

Met de hergebruikte screendoeken en gevlochten materialen werden prachtige doeken gemaakt, gekenmerkt door hun speelse kleurvariatie en het opvallende gat in het midden van het doek.

Doek als zonwerende fotolijst

“De kleine momenten van geluk verbeteren het dagelijks leven,” aldus Lewis. Kijkend door de ogen van de Samoerai, worden ramen een embleem van de Japanse cultuur. Ze dienen niet alleen voor verlichting of ventilatie, maar ook om een fotolijst te creëren die een uniek stukje van het uitzicht naar buiten uitsnijdt als een vredig landschapsschilderij, of als een decoratief patroon dat het landschap benadrukt. Omdat de lichtinval op het doek tijdens de dag verandert, is er steeds weer iets nieuws te ontdekken. Omdat de lichtinval op het doek tijdens de dag verandert, is er steeds weer iets nieuws te ontdekken. Op die manier worden zelfs alledaagse momenten speciaal.

Een bijkomend voordeel is dat de doeken grotendeels hun zonwerende functie behouden, waardoor ruimtes gedeeltelijk tegen de zon en hitte beschermd kunnen worden. Ook kunnen de doeken ingezet worden om ruimtes te scheiden.

Toekomstige Momenten

Dit unieke project laat zien hoeveel er mogelijk is met materialen die niet meer geschikt zijn voor hun originele doel. Amy Lewis zelf staat open om door te gaan met het maken van deze doeken. En wij? Wij zijn trots om onderdeel te mogen zijn van dit proces en benieuwd naar welke creatieve initiatieven nog volgen.

Vraag een gratis brochure aan arrow-right