close
Gelenkarmmarkisen V360 st Tropez 702602 02

Leer de wind herkennen en voorkom schade aan je scherm of gevel!

02-05-2019

Zonwering heeft als hoofdtaak het weren van de zon en het filteren van lichtschitteringen. Zo is een zonnescherm een schaduwmaker voor jouw terras. Hoe groter het zonnescherm, hoe meer wind deze kan vangen. Om te voorkomen dat de wind schade aan kan brengen aan jouw scherm of gevel zijn onze producten getest op de weerstandsklasses volgens TÜV Nederland.

Op zonwering is de Europese Norm EN 13561 van toepassing. Dit houdt in dat het product aan een bepaalde gegarandeerde kwaliteit moet voldoen. Waaronder dus de bestendigheid tegen een bepaalde windklasse. Wat houdt een windklasse of windkracht eigenlijk precies in? In deze korte blog leren we jou de wind te herkennen.

Windweerstandsklasse zonwering

Windweerstandsklasse 1: Dit staat gelijk aan windkracht vier met een windsnelheid tussen de 20-28 km/u. Bij de constatering van windklasse één staat er een matige wind.
Voorbeeld KNMI: haar in de war, kleding flapper

Windweerstandsklasse 2: Dit staat gelijk aan windkracht vijf met een windsnelheid tussen de 29-38 km/u. Te herkennen als vrij krachtige wind.
Voorbeeld KNMI: opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om.

Windweerstandsklasse 3: Dit staat gelijk aan windkracht zes met een windsnelheid tussen de 38-49 km/u. Deze windklasse is vergelijkbaar met een krachtige wind.
Voorbeeld KNMI: paraplu's met moeite vast te houden.

Windweerstandsklasse 4: Dit staat gelijk aan windkracht zeven met een windsnelheid tussen de 50-61 km/u. Dit is een zeer harde wind.
Voorbeeld KNMI: lastig tegen de wind in te lopen of fietsen

Windweerstandsklasse 5: Dit staat gelijk aan windkracht acht met een windsnelheid tussen de 62-74 km/u. Dit is een stormachtige wind.
Voorbeeld KNMI: voortbewegen zeer moeilijk

Windklasse zonneschermen

Verano® zonneschermen worden uitvoerig getest op de hoeveelheid windkracht waartegen ze bestand zijn. Onze zonneschermen dragen de windklasse één certificering volgens TÜV Nederland. Dit betekent dat jouw zonnescherm bestand is tegen windkracht 4, matige wind.

Een goede manier om er altijd zeker van te zijn dat jouw zonnescherm sluit bij een te hoge windsnelheid is een windsensor. Deze meet de windsnelheid en zorgt ervoor dat jouw zonnescherm automatisch sluit als de maximale toegestane windsnelheid is bereikt. Zo blijft jouw zonnescherm nooit open met een windkracht hoger dan vier. Voor meer informatie over deze windsensor kun je natuurlijk altijd terecht bij jouw Verano® partner.

Windklasse ritsscreens

Ook de ritsscreens van Verano® worden getest op de hoeveelheid windkracht die ze aankunnen. Ritsscreens® V540 en V599 dragen de windklasse vier certificering volgens TÜV Nederland. Windklasse vier houdt dus in windkracht zeven met een windsnelheid van 61 kilometer per uur. Ritsscreen® V550 heeft zelfs de test met windklasse zes doorstaan. Dit staat gelijk aan windkracht tien en betekent dat deze ritsscreen een heftige storm kunnen doorstaan.

Zijgeleiding ritsscreens

Windvaste ritsscreens onderscheiden zich van normale screens door de rits en de zijgeleiding. Ritsscreens hebben aan beide zijden een aluminium zijgeleiding waarin het doek is opgesloten. Op deze manier wordt het doek dus niet alleen door de onderlijst op spanning gehouden en belangrijker: de wind kan niet niet achter het doek geraken. De windvaste ritsscreen zal dus niet gaan ‘klapperen’ als gevolg van een stevige wind.

Zonnescherm

Gratis brochure

zonwering