ONTVANG 5 GRATIS KLEURSTALEN BIJ JE THUIS!

close
Gelenkarmmarkisen V360 st Tropez 702602 02

Leer de wind herkennen en voorkom schade aan je scherm of gevel!

02-05-2019

Enkele warme zomerse dagen worden vaak afgesloten met een stevige onweersbui. Tijdens deze bui slaat het weer om en steekt er vaak een harde wind op. In zulke situaties is het belangrijk om te weten hoe je schade aan je zonwering of gevel kunt voorkomen. De combinatie van zonwering en harde wind kan een uitdaging vormen, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw zonwering bestand is tegen zelfs de krachtigste windstoten. In deze blog ontdek je handige tips en adviezen om jouw zonwering veilig te gebruiken tijdens harde wind, terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van de bescherming en comfort die het biedt. We leren je de wind herkennen, zodat jij zo goed mogelijk kunt inspelen op de veranderingen van het weer.

Zonwering gestest door TÜV Nederland

Om te voorkomen dat de wind schade aan kan brengen aan jouw scherm of gevel zijn onze producten getest op de weerstandsklasses volgens TÜV Nederland. Op zonwering is de Europese Norm EN 13561 van toepassing. Dit houdt in dat het product aan een bepaalde gegarandeerde kwaliteit moet voldoen. Waaronder dus de bestendigheid tegen een bepaalde windklasse. Wat houdt een windklasse of windkracht eigenlijk precies in? Pas als je de wind leert herkennen kun je op de juiste manier inspelen op de veranderingen van het weer.

Windweerstandsklasse zonwering

Windweerstandsklasse 1: Dit staat gelijk aan windkracht vier met een windsnelheid tussen de 20-28 km/u. Bij de constatering van windklasse één staat er een matige wind.
Voorbeeld KNMI: haar in de war, kleding flapper

Windweerstandsklasse 2: Dit staat gelijk aan windkracht vijf met een windsnelheid tussen de 29-38 km/u. Te herkennen als vrij krachtige wind.
Voorbeeld KNMI: opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om.

Windweerstandsklasse 3: Dit staat gelijk aan windkracht zes met een windsnelheid tussen de 38-49 km/u. Deze windklasse is vergelijkbaar met een krachtige wind.
Voorbeeld KNMI: paraplu's met moeite vast te houden.

Windweerstandsklasse 4: Dit staat gelijk aan windkracht zeven met een windsnelheid tussen de 50-61 km/u. Dit is een zeer harde wind.
Voorbeeld KNMI: lastig tegen de wind in te lopen of fietsen

Windweerstandsklasse 5: Dit staat gelijk aan windkracht acht met een windsnelheid tussen de 62-74 km/u. Dit is een stormachtige wind.
Voorbeeld KNMI: voortbewegen zeer moeilijk

Windklasse zonneschermen

Verano® zonneschermen worden uitvoerig getest op de hoeveelheid windkracht waartegen ze bestand zijn. Onze zonneschermen dragen de windklasse één certificering volgens TÜV Nederland. Dit betekent dat jouw zonnescherm bestand is tegen windkracht 4, matige wind. Door het grote oppervlak van een zonnescherm kan de wind veel kracht uitoefenen op het product en is het belangrijk jouw zonnescherm tijdig te sluiten.

Een goede manier om er altijd zeker van te zijn dat jouw zonnescherm sluit bij een te hoge windsnelheid is een windsensor. Deze meet de windsnelheid en zorgt ervoor dat jouw zonnescherm automatisch sluit als de maximale toegestane windsnelheid is bereikt. Zo blijft jouw zonnescherm nooit open met een windkracht hoger dan vier. Voor meer informatie over deze windsensor kun je natuurlijk altijd terecht bij jouw Verano® partner.

Windklasse ritsscreens

Ook de ritsscreens van Verano® worden getest op de hoeveelheid windkracht die ze aankunnen. Ritsscreen V599 draagt de windklasse vier certificering volgens TÜV Nederland. Windklasse vier houdt in windkracht zeven met een windsnelheid van 61 kilometer per uur.

Ritsscreen® V550 heeft zelfs de test met windklasse zes doorstaan. Dit staat gelijk aan windkracht tien en betekent dat deze ritsscreens een heftige storm kunnen doorstaan.

Windvaste ritsscreens onderscheiden zich van normale screens door de rits en de zijgeleiding. Ritsscreens hebben aan beide zijden een aluminium zijgeleiding waarin het doek is opgesloten. Op deze manier wordt het doek dus niet alleen door de onderlijst op spanning gehouden en belangrijker: de wind kan niet niet achter het doek geraken. De windvaste ritsscreen zal dus niet gaan ‘klapperen’ als gevolg van een stevige wind.

Met de zomer in volle gang en de bijbehorende onweersbuien en harde wind in het vooruitzicht, is het essentieel om te weten hoe je schade aan je zonwering of gevel kunt voorkomen. Gelukkig kun je met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat jouw zonwering bestand is tegen zelfs de krachtigste windstoten.

Kortom, met de juiste zonwering en kennis van windweerstandsklassen kun je met vertrouwen genieten van je tuin en terras, zelfs tijdens harde wind. Neem gerust contact op met jouw Verano® partner voor meer informatie over onze geteste zonweringproducten en hoe ze jou kunnen helpen om jouw tuin en terras veilig en comfortabel te houden.

Zonnescherm

Gratis brochure

zonwering