ACTIE ZONNESCHERMEN IPANEMA & OVIEDO

close
Energie besparen ritsscreens

Zonwering in de strijd tegen de hoge energierekening

03-11-2021

Een hogere energierekening: er lijkt de komende tijd geen ontsnappen aan. Onlangs piekte de gasprijs kort op 162 euro per megawattuur (MWh) en was daarmee bijna 11 keer zo hoog als een jaar geleden.

Het regelen van het binnenklimaat is voor veel huishoudens een belangrijke kostenpost. In de winter gaat er in een woning veel warmte verloren via de ramen en omdat we er graag gezellig en warmpjes bijzitten heeft warmteverlies een hoge energierekening tot gevolg. Onlangs de hoge prijzen, betekent het niet dat we moeten afwachten tot de volgende rekening binnenkomt. Er zijn verschillende manieren om alvast stappen te ondernemen. Neem de isolatiewaarde van je ramen, dus hoe goed (of slecht) de ramen warmte binnenhouden, deze waarde wordt sterk verbeterd door de toevoeging van binnen- of buitenzonwering.

Ga jij de strijd aan tegen de energierekening? In dit blog vertellen we je meer over de zonweringsoplossingen die jou hierbij kunnen helpen.

Isolatie

Een groot deel van onze energierekening bestaat uit kosten voor de verwarming. Daarom is een goede isolatie noodzakelijk voor het realiseren van een energiezuiniger huis. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat jij in de winter minder gebruik hoeft te maken van je verwarming, omdat je woning minder snel warmte verliest en minder kou van buiten naar binnen toelaat. In de zomer laat een beter geïsoleerd huis minder warmte binnen, waardoor je woning koel blijft en de airco uit kan blijven.

Warmte in een woning kan op verschillende manieren de woning verlaten, denk aan de vloeren, ramen, gevel en het dak. Een manier van gevelisolatie is het isoleren van de spouwmuur. Hierbij wordt een ruimte van vier tot zes centimeter tussen de binnen- en buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Wanneer je gaat isoleren zijn je ramen ook een belangrijk punt van aandacht. Er gaat bij dubbel glas gemiddeld 17% van de energie verloren via de ramen.

Naast het isoleren van jouw woning of het vervangen van glas, kan je door middel van zonwering ook voorkomen dat koude lucht binnenkomt. Doordat de koude licht zwaarder en compacter is dan jouw opgebouwde warme lucht, kan de koude lucht de warme lucht ‘wegduwen’. Hierdoor verdwijnt de warme lucht richting het plafond, met als gevolg dat de verwarming harder moet werken om de ruimte op eenzelfde temperatuur te behouden.

Rolluiken op zonne-energie

Buitenzonwering

Door het toevoegen van buitenzonwering creëer je als het ware een extra luchtspouw. Met producten als rolluiken en ritsscreens komt koude lucht niet naar binnen, en kan warme lucht de woning minder snel verlaten. Hierdoor is dit een effectieve manier van energiebesparing.

Dynamische zonwering

Dynamische zonwering is zonwering die men kan openen en sluiten. Op deze manier kan men veel gerichter inspelen op de kenmerken van het buitenklimaat. Een goed voorbeeld van dynamische zonwering zijn ritsscreens. Deze screens die verticaal bewegen beschikken over een doek dat tot wel 86% van de warmte kan weren en tot wel 98% van het invallende zonlicht kan weren. Om echt optimaal gebruik te maken van dynamische zonwering profiteer je in de winter van de warmte van de zonstralen en bescherm je jouw woning tegen de kou in de avond. In de zomer verkoel je de woning met een avondbriesje maar houd je overdag de hitte tegen.

Naast ritzscreens® hebben rolluiken een uitermate goede isolerende functie. Door het pantser voor je ramen verdubbelen rolluiken de isolatiewaarde van het glas. Warmte ontsnapt hierdoor minder snel waardoor jij minder gebruik hoeft te maken van de verwarming. Daarnaast is deze duurzame oplossing ook nog ongevoelig voor stof en vocht.

Zonne-energie

De zon is een onuitputbare bron van energie en wordt om die reden de laatste jaren steeds intensiever ingezet als duurzaam energiesysteem. Aansturing door middel van zonne-energie is daarom een enorm milieuvriendelijke methode voor je ritzscreens® of rolluiken. Een lager elektriciteitsverbruik zorgt er daarnaast voor dat jij kan besparen op jouw energierekening.

Jaloezieën

Binnenzonwering

Raamdecoratie is niet alleen voor de uitstraling of verduisterende functie, maar kan ook ingezet worden om de temperatuur in je woning beter reguleren. Net als buitenzonwering, creëert raamdecoratie (jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissés en lamellen) een extra luchtspouw ter verbetering van de isolatiewaarde van de ramen. Bij enkel glas kan de isolatiewaarde tot wel 60% worden verhoogd!

Raamdecoratie houdt de koude lucht die van buiten door het glas naar binnenkomt tegen, zodat jij je verwarming wat lager kunt zetten. Daarnaast geeft de raamdecoratie de felle zonnestralen in de zomer geen kans om naar binnen te dringen, zodat jouw woning koel blijft. De grootte van dit effect hangt af van meerdere factoren. Hierbij een paar nuttige tips om rekening mee te houden in jouw strijd tegen de energierekening:

  • Houten, aluminium en kunststof raamdecoratie houden meer warmte van buiten tegen dan stoffen raamdecoratie.
  • Hoe dichter de structuur van het materiaal, hoe minder deze de warmte van buiten naar binnen doorlaat.
  • Een heldere, lichte kleur weerkaatst invallend zonlicht het best.
  • Plaats je zonwering zo dicht mogelijk bij je raam om warmteverlies zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Combineer verschillende vormen van zonwering voor een optimaal effect.

Meer weten?

En? Ben jij klaar om zonwering in te zetten in jouw strijd tegen de energierekening? Indien je toch nog vragen hebt, neem dan contact op met jouw dichtstbijzijnde Verano® partner of vraag een gratis brochure aan via onderstaande button.

Download een gratis brochure! arrow-right