09 V550 Ritzscreens Antraciet

Voorbereid op de hittegolf met zonwering

07-07-2022

We zien een warme zomer tegemoet. Meteorologen houden rekening met hittegolven met temperaturen boven de 30 graden. Hoe houd je het hoofd koel tijdens de warme zomer? Simpel: bescherm jezelf, je huis en je tuin tegen de felle, warme zon. Met binnen- en buitenzonwering ben je voorbereid op iedere hittegolf.

Binnenruimtes koel houden met zonwering

Houd de zon en de hitte buiten, raadt het RIVM aan. Dat is lastig, zeker omdat woningen tijdens hittegolven snel oververhit raken. Met ventilators, airconditioning en zonwering koel je je woning af.

Airco's en ventilators kunnen de temperatuur in je woning met meerdere graden verlagen. Wel hebben deze apparaten veel energie nodig om je huis af te koelen — zeker als het bloedheet in je woning is. Daarom is het belangrijk om de temperatuurstijging in je huis beperkt te houden: voorkom recordtemperaturen in je binnenruimtes en houd de zonnestralen en –warmte buiten.

Tijdens de winter zorgen de zonnestralen voor de nodige warmte in je huis, maar 's zomers raakt je woning oververhit. Vooral bij nieuwbouwwoningen met grote ramen is de kans op oververhitting groot.

Met zonwering houd je de zon en de hitte buiten. Producten als jaloezieën, ritsscreens en rolluiken blokkeren en absorberen het grootste deel van de zonnestralen. De verduisterde binnenruimtes warmen hierdoor langzamer op. Dan kost het minder tijd en energie om je woning weer af te koelen.

Met deze handige rekentool bereken je hoe je met ritsscreens de kans op oververhitting in je woning kan verlagen.

Je woning luchten na een warme dag

Na zonsondergang koelt het buiten langzaam af. Tijd voor frisse lucht in huis. Open je ramen en deuren, zodat de frisse lucht jouw woon- en slaapkamer af kan koelen.

Natuurlijk wil je een beestenboel in je huis vermijden. Muggen en motten horen buiten, toch? Overdags bieden ritsscreens bescherming tegen de zon. Wanneer je de screens ook 's avonds gesloten houdt, worden insecten geweerd. Jij kan gewoon je raam open houden, zodat de frisse lucht naar binnen kan.

Schaduw en afkoeling in je tuin met buitenzonwering

Lekker zitten in de warme zon en bruin worden. Genieten, toch? Zeker, maar te veel zon is ook weer niet goed voor je. Vooral niet tijdens een hittegolf. Dan kan het akelig heet worden op je terras. Ook stel je jouw lichaam bloot aan veel Uv-stralen. En dat is schadelijk voor je huid.

Dus geniet van de zon, maar wees voorzichtig. Zoek de schaduw regelmatig op om af te koelen en drink voldoende water. Heb je geen schaduw in je tuin? Met buitenzonwering creëer je in een handomdraai een schaduwrijk plekje op je terras.

Het voordeel van producten als zonneschermen, pergolazonweringen en lamellendaken is dat ze dynamisch zijn. Je bepaalt eenvoudig de positie van de doeken en lamellen met een schakelaar, afstandsbediening of met je smartphone. Hiermee heb jij controle over de lichthoeveelheid en de temperatuur op je terras. Je hoeft je dus niet te verplaatsen om de zon of schaduw op te zoeken.

Let op met je terrasoverkapping

Heb je een terrasoverkapping met glazen dak in je tuin? Let dan op: het kan erg warm worden onder je overkapping. Veranda's bieden namelijk vooral bescherming tegen regen en wind. De zon heeft vrij spel op je terras.

Ook onder een terrasoverkapping kan je voor schaduw op je terras zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dynamische verandazonwering. Deze doeken kunnen je terrasoverkapping overspannen, waardoor je voor schaduw op je terras zorgt.

Kort samengevat

Kortom, ga lekker genieten van de zon, maar houd jezelf tijdens de hittegolf koel:

  • Voorkom oververhitting in je woning met binnenzonwering.
  • Koel je huis 's nachts af. Ritsscreens houden de beestjes buiten.
  • Zorg vol voldoende schaduw in je tuin. Met buitenzonwering bepaal je de lichtinval en temperatuur op je terras.
  • Let op: overkapte terrassen kunnen sneller warm worden.

Meer weten?

Hopelijk kom je goed door de hittegolf heen. Wil je weten hoe je nog meer van zonwering kan profiteren? Vraag dan een gratis brochure aan of bezoek de showroom van een van onze partners.

Gratis brochure arrow-right